RAM Collective:

Begin januari kreeg ik een telefoontje van oud klasgenoot Mari Sanders, of ik zin en tijd heb mee te werken aan het film project Ram2. Ik zal jullie door middel van mijn blogs vertellen over het RAM Collectieve.

Wat is RAM:

RAM is een collectief van jonge professionele filmmakers en acteurs die zich richten op het experimenteren met werkvormen waarmee een film tot stand kan komen. Zo werken we bijv. zonder scenario, maar laten het verhaal tijdens het filmen ontstaan. De film wordt gemaakt met een zo klein mogelijke crew waarin de gehele cast en crew verantwoordelijk is voor alle aspecten van de film. Zoals decor, kleding en productie. We richten ons op het maken van fictiefilms vanaf 10 minuten.

De werkvorm die we ontworpen hebben, is er op gericht een verhaal te laten ontstaan, meer dan van te voren bepaald. De acteurs zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van het verhaal, de regie begeleidt het proces en de camera- en geluidscrew wordt uitgedaagd hun intuïtie te volgen in het vastleggen van de situaties. Wij scheppen hiervoor de mogelijkheden door ons door een aantal spelregels te beperken. Vervolgens zijn de karakters uitgewerkt en bedenken we een algemeen verhaallijn als startpunt. Waar in een later stadium van af geweken kan worden.

Wil je meer weten over RAM – de werkwijze of op de hoogte worden gehouden.  Klik dan hier

RAM02

RAM02

Op 20 februari is het zover. Een wit busje vol met techniek, warme kleding, 3 acteurs en een productie assistent halen mij in Gouda op. Bestemming: LaBress in Frankrijk. We draaien in een oude boerderij waar we ook slapen. De komende 10 dagen zitten wij met zijn zevenen in één creatieve bubbel. We gaan RAM02 draaien!

Ik ben gevraagd als geluidsvrouw & assistentie. Bij Ram01 had de groep geen geluidsman-vrouw wat jammer was. En Mari de regisseur en Lukas cameraman kunnen wel wat extra assistentie gebruiken & een extra visie. En hier zie ik de uitdaging in. Een project waarbij we experimenteren met werkvormen en waarbij creativiteit voorop staat.

In de afgelopen maanden hebben de acteurs samen met Mari hun personages ontwikkeld allemaal op hun eigen wijze.Er is geen scenario om je als acteur aan vast te houden, die zal zich tijdens het draaien ontwikkelen. De voorbereiding zit dus vooral in dat iedereen zijn personages leert kennen en ontwikkeld. Hoe reageert Charlie (Nina) bijvoorbeeld op alleen zijn, boos en verdrietig. De acteurs kijken samen met Mari verschillende films ter inspiratie en Mike (Milan) krijgt een kleine filmcamera om alvast wat dingen op te nemen. Uiteindelijk zullen de personages elkaar pas ontmoeten in de film. Improvisatie is een van de belangrijkste termen.

Doordat ik geluidsvrouw ben met dit project ben ik continu overal bij en heb ik weer een andere kijk en overzicht op de film. Samen met Lukas houden we ons bezig met de techniek, het beeld & geluid. We houden elkaar scherp en zijn aan elkaar gewaagd. Tijdens het draaien merkte ik dat we ons allemaal aan het ontwikkelen zijn en continu met onderzoek en vraagstelling bezig zijn. Dit leidt ook tot goede discussies waardoor we soms zelf s ‘nachts nog druk in de weer zijn.

DE FILM

RAM draait chronologisch. We beginnen dan ook bij het begin. De 3 personages komen aan in Frankrijk. Charlie (Nina) bij het huis. Mike (Milan) en Jonas (Tim) filmen op een andere locatie hun aankomst. Al meteen begint het verhaal zich te ontrollen. Op dag 2 ontmoet Charlie (Nina) op een bijzonder wijze de andere personages in de scene.

En vanaf dat moment is het gaan en accepteren voor de acteurs.  Voor en na elke scene voeren de acteurs gesprekken met Mari over waar ze als personage nu staat, wat ze willen en of dat veranderd is door de gespeelde scene. Dat kunnen gesprekken zijn van 2 min tot een half uur. Deze informatie blijft voor de acteurs onderling geheim. Lukas en ik zijn vaak bij deze gesprekken aanwezig.

Met die informatie creëert Mari, in conclaaf met Lukas en mij situaties waarin de acteurs zich gaan bevinden. En zo ontstaan situaties waarbij Johnas (Tim) overtuigt is een scene met Mike (Milan) te gaan spelen maar uiteindelijk een scene alleen speelt. Soms verlopen de scenes anders dan gedacht en betekend het dat we die lijn moeten volgen en moeten inspelen op wat het personage als actie heeft voortgezet. En staan we ineens boven op de berg te filmen.

Het is soms lastig te schakelen tussen de film en de werkelijkheid Wanneer praat ik met Mike en wanneer met Milan en wat betekend wat. We dagen elkaar uit en noemen het zelf ook wel een Masterclass. Alle acteurs denken vanuit hun personages en vanuit daar wordt de film opgebouwd, ondertussen houd Mari samen met Lukas en mij het overzicht om te zorgen dat we bepaalde beslissingen nemen om zo tot een goed verhaal te komen.

De montage periode gaat nu starten. Erg spannend allemaal.